Het Osmose-centrum in de Randstad!

 

Wat is Osmose?

Een definitie:

Het transport van een vloeistof door een zogenaamd halfdoorlatend membraan (een semi-permeabele wand), dat wel vloeistof doorlaat maar niet in de vloeistof opgeloste stoffen.

Polyester schepen zijn gemaakt van een polyester laminaat en afgedekt met gelcoat. Omdat deze lagen semi-permeabel (vochtdoorlatend) zijn kan er vocht door de gelcoat in het laminaat trekken. Als er in het laminaat en/of de gelcoat onzuiverheden aanwezig zijn dan volgt er langzamerhand een reactie met het binnendringende water. Als dit gebeurt ontstaat er een vorming van ongebonden zure bestanddelen. Door dit proces, genaamd hydrolyse breekt het aanwezige vocht de hars af. De holtes gevuld met de zure bestanddelen trekken steeds meer vocht aan zodat er uiteindelijk blazen ontstaan welke na afloop van tijd zichtbaar worden aan de buitenzijde van uw schip. Het vocht in de blazen heeft een zure/azijnachtige geur.

Tip: Niet alleen water vanaf buiten kan osmose veroorzaken, ook water vanuit de binnenzijde zoals bilgewater kan osmose veroorzaken. Houd daarom de binnenzijde goed droog.